Onnen tunti

Löysin Anna-Leena Härkösen uusimman ihan sattumalta kirjaston bestseller-hyllystä. Tosi kiva juttu tämä olikin, sillä kirja oli minulla varauksessa, mutta olin varauksineni sijalla neljäsataa jotain. Kävin kirjamessuilla katsomassa Härkösen haastattelua (haastattelija oli kyllä törkeän huono, eikä antanut kirjailijalle suunvuoroa), ja mielenkiinto kirjaan heräsi. Eikä tarvinnut pettyä. Minusta Härkösen kirja on yksi kirjailijan parhaista. Kieli kulkee jouhevasti, huumori kukkii sopivassa määrin, aihe ja henkilöt ovat kiinnostavia, henkilöt hulvattomiakin, mutta kuitenkin uskottavia. Olen lukenut jonkin verran Härköstä, ja pidän hänen teoksistaan, mutta kovin montaa ei peräkkäin oikein jaksa lukea, koska päähenkilöt ovat usein kovin onnettomia ja vire on yleensä hieman synkkä, vaikka Härkönen viljeleekin huumoria. Mutta Onnen tunnin luettuani minun olisi tehnyt mieli tietää lisää henkilöistä ja siitä, mitä sitten tapahtui, oikein harmitti kun kirja loppui.

Härkönen kirjoittaa Onnen tunnissa Tuulasta, joka keksii, että haluaa ryhtyä avomiehensä Harrin kanssa sijaisvanhemmaksi. En viitsi paljastaa juonesta enempää, koska tämä kannattaa minusta ehdottomasti lukea itse. Härkönen pohtii henkilöidensä kautta sitä, kuinka uskaltaa kiintyä vieraaseen lapseen, joka voidaan milloin tahansa palauttaa takaisin biologisille vanhemmilleen ja kuinka monta kertaa ihmiselle pitää antaa uusi mahdollisuus huoltaa omaa lastaan. Sijaisvanhemmuus on kiinnostava teema, mutta minua miellytti erityisesti myös Tuulan ja hänen oman biologisen poikansa Roopen suhde, jota Härkönen kuvaa lämpimästi ja ymmärtäen sekä äidin että pojan näkökulmaa. Vaikka en itse ole vanhempi, kuvittelen saaneeni jonkinlaisen välähdyksen vanhempana olemisen vaikeudesta ja ihanuudesta.

P.S. Suosittelen myös Anna-Leena Härkösen kolumneja. Ne ovat yksiä harvoista kirjoituksista, joiden osuvuudelle ja huumorille olen nauranut ääneen. Kolumnikokoelmia on ilmestynyt kolme: Kauhun tasapaino ja muita kertomuksia, Terveisiä pallomerestä ja muita kertomuksia sekä Palele porvari ja muita kertomuksia. Kaikki kokoelmat on julkaistu myös samassa niteessä, jonka nimi on Kauhun tasapaino ja muita kertomuksia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s