Yösoittoja

Parin tentin takia on tullut luettua lähinnä saksan kielioppia ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden historiaa, mutta olenpa iltaisin ja bussissa lueskellut myös Kazuo Ishiguron novellikokoelmaa Yösoittoja. Alkuvuodesta lun samaisen herran Ole luonani aina ja vaikutuin. Leffaversio oli myös todella onnistunut ja pysäyttävä. Mutta nyt siis näihin novelleihin.

Kaikki kokoelman novellit liittyvät jollain tavalla musiikkiin. Vaikka minulla ei ole sävelkorvaa, enkä ole musikaalinen, novellit tempasivat mukaansa. Jokainen novelli on kertomus katumuksesta tai menetetyistä mahdollisuuksista, eli voisi siis kuvitella, että novellit olisivat haikeita ja surkeita. Haikeita ne ovatkin, mutta eivät täysin. Haikeuden nimittäin katkaisee jokin farssimainen tai jopa surrealistinen hetki. Ishigurolla on minusta mestarillinen kyky saada lukija kiinnostumaan arjen pienistä tilanteista, jotka ovat myös jollain tavalla absurdeja ainakin Ishiguron kuvaamina. Minun piti oikein pidätellä naurua bussissa, kun luin novellia Come Rain or Come Shine. Kerran meinasin ajaa pysäkkini ohi, kun novellissa Yösoittoja oli meneillään tapahtumaketju, joka koukutti. Onneksi huomasin kuitenkin pysäkkini ajoissa.

 

Novellikokoelman kansikuva oli mielestäni varsin kummallinen, kun valikoin tätä teosta lainattavaksi kirjastossa. Onneksi kuitenkin päätin lainata Yösoittoja, sillä teoksen luettuani kansikuva on täysin ymmärrettävä, eikä viittaa muumioihin, jota pelkäsin. Ishiguron kirjoitustyylistä tuli hieman mieleen Alice Munron tyyli, mutta hieman modernisoituna. Hyvä ja koukuttava lukukokemus oli siis tämä teos, suosittelen tätäkin. Luulenpa, että Ishiguro on sellainen kirjailija, jota luen enemmänkin. Onneksi nyt tenttien jälkeen onkin aikaa lukea oikeaa kirjallisuutta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s