Tarhapäivä ja Poikakirja

Tarhapäivä on jatkoa muutama vuosi sitten ilmestyneelle Yösyötölle. Nyt pikkuinen Paavo on kasvanut tomeraksi viisivuotiaaksi isänsä Antin hoivassa. Päivät kuluvat tasaisesti eteenpäin kulkiessa kodin, päiväkodin ja työpaikan väliä. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun ikävän onnettomuuden takia Antin ystävän Ennin tytär Terttu päätyy myös asumaan Antin ja Paavon luo. Siinä juonta lyhykäisyydessään, koska en tahdo paljastaa juonesta liikaa.

Hietamies ei petä: kirjaa oli helppo ja nopea lukea, vaikka siinä tapahtuukin paljon. Pitkästä aikaa minun teki mieli ahmia kirja loppuun mahdollisimman nopeasti. Hietamiehellä on myös kyky kirjoittaa vakavistakin aiheista huumorilla ja varsin räväkästi. Tarhapäivä on lukuromaani, jossa riittää luettavaa, ja lisäksi sen avulla pääsee tutustumaan lapsiperheen elämään, joka ainakin minulle on aika vierasta.

Toinen kirja, jonka olen saanut luettua, on Olli Jalosen Poikakirja. Se on kuvaus 1960-luvun Suomesta koulupojan silmin. Poikakirja on herkkä, valloittava ja kuvaa hyvin tuota aikaa juuri koulupojan silmin, mikä on naisihmiselle aina hauska kokemus. Päähenkilöllä on kaikki aika hyvin: perhe on koossa ja koulussa sujuu ihan mukavasti. Poikakirja kuvaakin sitä ihan tavallista arkea, jota koulupoika elää, mutta pienin ja herkin yksityiskohdin, jotka tuntuvat erityisen merkityksellisiltä.

Poikakirjassa on paljon myös koulun arjen kuvausta. Tulevan opettajan näkökulmasta sitä oli mielenkiintoista ja välillä myös aika hirvittävä lukea. Paljon koulussa on onneksi muuttunut noista ajoista. Erityisesti opettajan toiminta on joissain kohdissa todella järkyttävää: hän nöyryyttää oppilaitaan sillä verukkeella, että pojista kasvaisi kunnon miehiä.  Myös tappelu- ja kiusaamiskohdat saivat tämän lukijan irvistelemään inhosta. Mutta yleisesti ottaen Poikakirjasta jäi hyvä fiilis, joten suosittelen ehdottomasti lukemaan tämänkin kirjan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s