Tyttö, joka muuttui lasiksi

Ali Shaw’n Tyttö joka muuttui lasiksi on kirja, johon suhtauduin varauksella, mutta kuitenkin varovaisella mielenkiinnolla. Alussa tuntui, että uusia henkilöitä esiteltiin joka luvussa, eivätkä heidän väliset suhteensa selvinneet heti. Luinkin välissä muuta, mutta jatkoin sitten tämän parissa. Onneksi jatkoin, sillä alun tahmeuden jälkeen tarina tempasi mukaansa.

Kirjassa päähenkilö Midas Crook törmää metsässä harhailevaan tyttöön, joka ontuu polulla kainalosauvojen kanssa. Heidän ystävyytensä alkaa hapuillen, sillä Idalla on salaisuus, joka ei tosin kovin kauaa pysy salaisuutena. Midas ja Ida rakastuvat, mutta heidän aikansa käy vähiin, sillä Idan sairaus etenee vääjäämättä. Midas on estoinen ja epäsosiaalinen, oikea yksinäinen susi, mutta pikku hiljaa rakastuminen muuttaa hänet. Monet muistakin henkilöistä ovat menneisyytensä vankeja, jotka yrittävät tukahduttaa muistonsa ja tyytyvät elämään elämäänsä ikään kuin pienennettynä versiona. Niinpä luin kirjaa pitkälti elämään uskaltamisen rohkaisuna, vaikka takakannessa hehkutetaan rakkaustarinaa (joka minusta oli vähän kömpelö, mutta elämänmakuinen ja todemman oloinen kuin useimmat siirappiunelmat).

Tämän kirjan tapahtumapaikka on salaperäinen saarirykelmä jossakin, tarkemmin sitä ei kerrota. Saarten asukkaat ovat asuneet paikallaan vuosikausia ja käyvät mantereella harvoin. Päähenkilöiden joukossa on hyvinkin eriskummallisia tapauksia: täysin työlleen omistautuneita tiedemiehiä, miljonääri, joka osti kokonaisen kylän saadakseen olla rauhassa ja elämäänsä valokuvaamalla elävä mies. Kirjassa on myös eläimiä ja kasveja, jotka joku olento on muuttanut katseellaan valkoisiksi. Paikat vaihtelevat tyrskyisestä merenrannasta löyhkäävään rämeeseen, synkkiin metsiin ja hiekkarantoihin. Jotakin mystistä kirjan tapahtumapaikoissa ja henkilöissä on, ja juonen kannalta olennaisin: Idan sairauskin on hyvin omalaatuinen. Tämä ei kuitenkaan minusta ole mitään fantasiaa, ei ainakaan puhtaasti, joten sitä kavahtavien ei tarvitse jättää Tyttöä joka muuttui lasiksi lukematta.

Tyttö joka muuttui lasiksi on haikea, mutta varovaisen toiveikas ylistys sille, että elämäänsä pitää uskaltaa elää, koska se voi milloin tahansa päättyä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s