Amerikan lapset

Viimeinen kirja, jonka ehdin Suomessa ollessani lukea, oli Anne Tylerin Amerikan lapset. Se kertoo amerikkalaisista Donaldsoneista ja iranilaistaustaisista Yazdaneista, jotka tutustuvat adoptiotyttäriensä kautta. Molempiin perheisiin tulee siis korealainen adoptiotytär. Tämä kokemus yhdistää perheitä, ja he ystävystyvät, mutta kulttuurienvälisiä yhteentörmäyksiä sattuu hyvistä tarkoitusperistä huolimatta koko ajan. Monesti kirjan henkilöt vaan ovat niin kohteliaita, etteivät he viitsi kertoa, mikä on vialla.

Pidin Anne Tylerin tyylistä kuvata romaanin henkilöitä: henkilöt tuntuvat inhimillisiltä kaikkine puutteineen. Lisäksi tapahtumia valotetaan vuorotellen monen eri henkilön näkökulmasta, joten heidän syynsä ja tarkoitusperänsä paljastuvat lukijoille, mutta nämä henkilöt ikään kuin peittävät ne romaanin muilta henkilöiltä tai ne jäävät muuten vain ymmärtämättä. Kirjailija kuitenkin kuvaa kaikkien piirteitä ja tarkoitusperiä lempeästi, niin että lukija havahtuu sympatiseeraamaan melkeinpä jokaista henkilöä.022

Kirjan teemoista erityisesti kulttuurienväliset kohtaamiset ja yhteentörmäykset tuntuivat itselleni juuri nyt erityisen ajankohtaisilta vaihtoni myötä. Kuinka pienet asiat voivatkaan aiheuttaa skismaa ihmisten välille! Ja kuinka helposti sitä saisi selitettyä, miksi jokin asia loukkaa tai tuntuu kummalliselta, mutta ei sitten kuitenkaan kehtaa tai tilanne menee ohi. Kirjailija kuvaa myös sitä, miten oma kulttuuri tuntuu kuitenkin rakkaimmalta, jolloin helposti tulee moitittua uutta kulttuuria, vaikka se on vain erilainen kuin se, johon olemme tottuneet. Minäkin olen huomannut, kuinka tiukassa tottumukset ovat. Jos jokin asia tehdään täällä toisin kuin Suomessa, se tarkoittaa toisinaan minulle sitä, että se tehdään täällä huonommin ja meillä Suomessa paremmin, vaikka kuitenkin molemmilla tavoilla tehtynä asia saadaan hoidettua. Ihminen on ihan hirvittävän paljon oman ympäristönsä tulos.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s