Paljain jaloin

Paljain jaloin on pysäyttävä teos. Se saa arvostamaan omaa elämää, terveyttä ja kaikkea, mitä itsellä on. Se saa myös tajuamaan, että elämää pitää elää tässä ja nyt, koska elämä voi päättyä koska tahansa. Mutta se saa myös kysymään, voiko koskaan tajuta, kuinka hyvin asiat itsellä on, ennen kuin niistä joutuu luopumaan. Voiko siis ikinä elää niin kuin viimeistä päivää?

Paljain jaloin perustuu muistoihin ja päiväkirjamerkintöihin. Se kertoo Laurasta, lääketieteen opiskelijasta ja tuoreesta äidistä, jonka polvesta löydetään pahanlaatuinen kasvain. Yhtäkkiä Laura muuttuukin lääketieteen opiskelijasta potilaaksi, jolla on edessään hirvittävän rankat hoidot. Päiväkirjamaisuus korostaa kirjan omakohtaisuutta: kirjoittajaa pääsee hyvin lähelle. Lukija elää mukana kirjoittajan huolissa, peloissa, iloissa ja suruissa. Pidin kovasti siitä, että kirjassa paljastuu myös pieniä arkipäiväisiltä ja turhamaisiltakin tuntuvia asioita, joista syöpäpotilas voi olla huolissaan. Syöpään sairastunut on edelleen oma itsensä, ainutlaatuinen persoona, ei vain sairautensa.

002Paljain jaloin kertoo yllättävästä sairastumisesta realistisesti: ensin ilma on täynnä kysymyksiä ja pelkoa, pikku hiljaa sairaus ujuttautuu arkeen. Silti se on aina siellä, estämässä menoja, kalvamassa huolena ja pelkona kuolemasta ja pakahduttamalla isojen kysymysten äärellä. Sairastuneen reaktiot kuvataan niin tarkasti, että lukija voi todellakin kuvitella ne omalle kohdalleen. Mutta siltikin on mahdotonta sanoa, että ymmärtäisi kokonaan, koska eihän sitä mitenkään voi ymmärtää. Eikä terve haluakaan. Ihmismieli on kummallinen: se ei pysty mitenkään kuvittelemaan niin kamalia asioita, joita tässä maailmassa on, mutta silti se pystyy jotenkin sopeutumaan niihin, jos ne sattuvat osumaan omalle kohdalle. Paljain jaloin on hieno kirja, joka saa arvostamaan elämää ja terveyttä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s