Kaikki mitä rakastin

Minulla on muutama luottoromaani, jotka voin lukea aina vain uudestaan. Nyt päätin kokeilla lukea Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin uudestaan, koska ensimmäinen lukukerta teki minuun suuren vaikutuksen. Kaikki mitä rakastin on niitä kirjoja, joiden jälkeen ei tee heti mieli aloittaa yhtään uutta kirjaa. Tosin uudelleen lukeminen voi olla huonokin juttu: aina ei tajuakaan, mitä oikein on kirjassa ensimmäisellä lukukerralla nähnyt. Se ei ehkä olekaan enää yhtään vaikuttava.

Onneksi minun ei tarvinnut tällä kertaa pettyä: Kaikki mitä rakastin on edelleen todella hyvä kirja. Se on älykäs, mutta myös koskettava. Se on oikea lukuromaani, joka ei sen kummemmin kikkaile rakenteella, vaan kirja etenee jouhevasti, tosin reilusti kuvaillen. Voisin kuvitella, että ihan kaikki eivät innostu kirjassa olevasta taideteosten yksityiskohtaisesta kuvauksesta. Minua se ei mitenkään häirinnyt, koska jaksaisin kuunnella taidemuseon oppaiden puheitakin vaikka kuinka kauan.

003Lyhyesti sanottuna Kaikki mitä rakastin kertoo taidehistorioitsija Leo Hertzbergin ja taiteilija Bill Wechslerin ystävyydestä ja näiden miesten perheiden elämästä New Yorkin taidepiireissä. Kirjassa pohditaan rakkautta ja luopumista monelta kantilta, hyvin syvällisestikin, mutta se on samalla myös eräänlainen jännitystarina, etenkin loppua kohden. Kaikki mitä rakastin on luopumisesta haikea, vailla valtavan suuria tunteita, mutta silti se jotenkin vangitsee. Ehkäpä juuri suurten laskujen ja nousujen puute nostaa pienet hetket niin merkityksellisiksi. Kyllä tämä kannatti lukea uudelleen, vaikka ihan pieni osa lumouksesta olikin haihtunut.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s