Hakekaa kätilö

Jennifer Worthin Hakekaa kätilö kertoo kirjoittajan ajasta kätilönä ja aluesairaanhoitajana nunninen äitiyshuollossa 1950-luvun Lontoossa. Kirjan pohjalta BBC on tehnyt samannimisen sarjan kätilöiden ja aluesairaanhoitajien työstä. Suomessa sitä näyttää Yle TV1.

Hakekaa kätilö toi mieleeni James Herriotin maalaiseläinlääkärin työstä kertovat kirjat. Niissä molemmissa aika on tärkeässä osassa: sitä käytetään näyttämään, kuinka monet meille nykyään itsestäänselvyydet olivat vielä keksimättä tai vasta pikkuhiljaa yleistymässä.  Herriotilla suurimpaan osaan pääsevät antibiootit, Worth mainitsee myös antibiootit, mutta lisäksi esimerkiksi sairaalahoidon yleistymisen sekä kätilöjen ja sairaanhoitajien koulutuksen. Molempien kohdalla myös köyhyys tuodaan vahvasti esiin: James Herriotin eläinpotilaiden omistajat ovat köyhiä maaseudulla asuvia ihmisiä, Worthin kirjassa kaupungit slummit ja köyhien ihmisten surkeat asuinolot tulevat tutuiksi. Samoin työn rankkuuden kuvaus on yhteistä sekä Herriotin että Worthin teoksille: sekä eläinlääkäri että kätilö joutuvat heräämään keskellä yötä auttamaan potilaitaan.

IMG_3766

Worthin kirjoitustyyli sen sijaan häiritsi minua paikoitellen. Köyhiä ihmisiä ei mitenkään glorifioitu, ja kirjoittaja toi ilmi myös oman asenteensa, joka ei aina ollut suopea tai suvaitseva. Ehkä häiritsevintä oli sellainen pieni alentuva suhtautuminen siihen, miten siihen aikaan toimittiin, koska nykypäivänä olisimme tehneet täysin toisin. Lisäksi ne kohdat, joissa Worth intoutuu luennoimaan kätilökoulutuksesta tai sen uudistajista tuntuivat ainakin minusta toisinaan tylsiltä. Ne oli ikään kuin yritetty ujuttaa muun tekstin lomaan, mutta tässä ei oikein ollut onnistuttu joka kerta, sillä minä olisin ainakin mieluiten lukenut siitä, mitä Worth oli työssään kohdannut. Kertomukset näistä tapauksista kertovat mielestäni aivan riittävästi kätilökoulutuksen tarpeesta, ei siitä olisi tarvinnut erikseen luennoida, mutta ymmärrän, että Worthin tavoitteena on myös ollut saada tunnettuvuutta ja arvostusta kätilöiden työlle.

Pienistä puutteistaan huolimatta Hakekaa kätilö on kiinnostavaa arjen historiaa, jota lukee oikein mielikseen, välillä jopa ahmimalla. Hauskaa oli myös vertailla tv-sarjaa ja kirjaa keskenään: tv-sarjaa on selkeästi dramatisoitu, kirjassa tapahtumat eivät ole läheskään niin hurjia, mutta uskottavampia kyllä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s