Illallinen

Tulipa pitkästä aikaa luettua teos, josta en varsinaisesti pitänyt. Herman Kochin Illalllinen on taitavasti rakennettu romaani, joka on saanut paljon kehuja. Itsekin ihailin pala palalta paljastuvaa salaisuutta ja henkilöiden suhtautumista siihen, mutta en voi sanoa pitäneeni kirjan henkilöistä ja rehellisyyden arvostajana myöskään loppuratkaisu ei miellyttänyt minua.

Illallisesta ei voi paljastaa kauheasti pilaamatta lukukokemusta, sillä sen juju on siinä, että lukijalle paljastuu pikku hiljaa melko kammottava tilanne, jossa Paul Lohman, hänen vaimonsa Claire, Paul Lohmanin veli Serge ja hänen vaimonsa Babette ovat. Kaikki alkaa viattoman oloisesta illallisesta, jolle Serge on kutsunut veljensä Paulin ja Paulin vaimon Clairen. Illallisen edetessä kuitenkin paljastuu, että pelkästä illallisesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan näiden vanhempien tulee päättää, kuinka suhtautua poikiensa tekoihin. Romaani saa pohtimaan, mikä hinta on maksettava rehellisyydestä tai vaikenemisesta.

IMG_3781

Vaikka kirja siis on hienosti rakennettu, jäivät sen henkilöt minulle etäisiksi ja vastenmielisiksi. En oikein aina ymmärtänyt heidän tekojaan. Henkilöt tekevät ratkaisunsa melko itsekkäin perustein, eivätkä suinkaan kaikki ajattele, miten olisi ”oikein” toimia (jos nyt ylipäätään oikeaa tapaa toimia on). Loppuratkaisu osoitti minusta itsekkyyttä, ja Paul Lohmanin reaktio poikansa tekoon on jokseenkin karmiva. Illallinen paljastaa kyllä raadollisesti keskiluokan ja ns. paremman väen piilotettuja ajatuksia esimerkiksi kodittomista, mutta myös ihmisarvosta. Vaikka ihmisarvon tulisi olla kaikille sama ja kiistämätön, näin ei kuitenkaan käytännössä ole.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s