Pariisissa, sattumalta

Valérie Tong Cuongin Pariisissa, sattumalta on tarina viiden toisilleen ennalta tuntemattoman henkilön epätavallisesta kohtaamisesta Pariisissa. Tarina voisi olla kliseinen, ja epäuskottava, mutta jostain syystä se ei ole sitä. Tarina onnistuu olemaan ihana, ja saa uskomaan maailman hyvyyteen ja siihen, että asiat kyllä järjestyvät. Hyvä on, jotkut käänteet ovat ehkä vähän epäuskottavia, mutta annan sen lukijana anteeksi, koska toivon henkilöille hyvää ja haluan uskoa maailmaan, jollaista Tong Cuong romaanissaan kuvaa. Maailmaan, jossa ahkerat ja hyvät ihmiset, jotka ovat kärsineet, kituuttaneet, tukahduttaneet tunteensa ja taistelleet päivästä toiseen eteenpäin saavatkin yhtäkkiä nauttia onnesta.

Päähenkilöt Marylou, Albert, Prudence, Tom ja Charlie ovat kärsineet elämässään, he ovat epäonnistuneet ja katuvat joitakin tekemisiään, mutta he ovat rehellisiä ja heille toivoo hyvää. Herman Kochin Illallisen jälkeen oli mukavaa vaihtelua voida pitää kirjoittajan kuvaamista henkilöistä.

IMG_3782

Pariisissa, sattumalta on myös jotakin hyvin ranskalaista: se on kepeästi kirjoitettu, mutta asia on painavaa. Esimerkiksi Marylou kertoo miehensä jättäneen hänet, mutta kerrontatapa on lakoninen, vaikka asia on iso. Hänen mukaansa nämä vaikeat asiat kuuluvat elämään, mitäpä niitä nyt suurentelemaan, oikeastaan niistä voisikin lohkaista jonkun vitsin, ettei todellisuutta olisi niin vaikea kestää. En osaa tätä kuvailla tämän tarkemmin, mutta juuri tämä piirre viehättää minua ranskalaisessa kirjallisuudessa, jota siis olen kyllä lukenut varsin rajallisesti, mutta tämä piirre yhdistää kaikkia lukemiani ranskalaista alkuperää olevia teoksia.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s