Appelsiininkuorten katu

Ayad Akhtarin Appelsiininkuorten katu tutustuttaa lukijan toisenlaiseen kulttuuriin. Appelsiininkuorten katu on tarina Hayatin lapsuudesta ja kasvusta aikuisuuteen, mutta se on myös paljolti hänen tätinsä Minan tarina. Hayat asuu äitinsä ja isänsä kanssa Amerikassa, mutta alun perin vanhemmat ovat kotoisin Pakistanista. Hayat elää siis kahden kulttuurin keskellä, mutta varsin maallistuneiden vanhempiensa kanssa. Kun Hayatin täti Mina muuttaa perheen luo poikansa Imranin kanssa, Hayat pääsee tutustumaan syvemmin islamiin ja Koraaniin Minan opastuksella.

Appelsiininkuorten kadussa keskeisinä teemoina ovat kulttuurien törmäykset. Oikeastaan kaikki kirjan henkilöt joutuvat jollain tavalla tekemisiin aiheen kanssa: toiset luopumalla kotimaan perinteistä ja islamin opista, toiset noudattamalla tuttuja tapoja entistä tiukemmin uudessa kulttuurissa, useimmat räpiköiden näiden kahden välillä. Nämä törmäykset aiheuttavat usein surua, pelkoa ja kaikenmoisia muita tunteita, mutta ne myös kasvattavat, muokkaavat ihmisestä sen, kuka hän on.

IMG_3869

Appelsiininkuorten kadussa käsitellään myös paljon Koraania ja sen opetuksia Hayatin välityksellä, koska hän opiskelee Koraania Minan opastamana. Islam ja Koraani eivät näyttäydy kuitenkaan yksipuolisesti hyvinä asioina, vaan esimerkiksi Hayatin isä on oikeastaan hyvlännyt oman uskontonsa, eikä pidä Koraaniin tukeutuvia maanmiehiään kovinkaan suuressa arvossa. Toisaalta Mina taas puhuu islamin puolesta, mutta ei perinteisen islamin, vaan oman tulkinnan sallivan ja muutenkin armollisemman islamin puolesta.

Pidin Appelsiininkuorten kadussa erityisesti siitä, että se avasi ovet aivan toisenlaiseen kulttuuriin, ja toivottavasti näin ainakin jollain tavalla avarsi maailmaani. Lisäksi tarina kulkee jouhevasti heti alusta asti: alun tapahtumat pelikatsomossa ja luennolla herättävät halun saada tietää, mistä tapahtumat ovat saaneet alkunsa, eikä tarinan imu katoa juonen edetessäkään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s