Yhden toivon tie ja Kolme käskyä

Luin putkeen Paula Havasteen Yhden toivon tie ja Kolme käskyä. Ne ovat itsenäisiä jatko-osia Havasteen Kaksi rakkautta -teokselle, jonka muistan lukeneeni joskus pari vuotta sitten. Se ei tehnyt minuun sen kummempaa vaikutusta, mutta nämä kaksi seuraavaa osaa olivat ihan kelpo luettavaa. Yhden toivon tiessä huomasin jopa vetisteleväni kirjan lopussa sodan julmuuksien takia.

IMG_3883

Kaikki kolme kirjaa kertovat jollakin tavalla Annan perheestä. Ensimmäisessä osassa pääosassa on Anna ja hänen hairahduksensa. Taustalla jyllää toinen maailmansota, mutta ihmisillä on silti yhä arkimurheita, haaveita ja unelmia. Niihin keskitytään, ei niinkään sotaan. Yhden toivon tiessä päähenkilöksi nousee Annan pikkusisko Oili, mutta myös Annan vaiheista kerrotaan ja oikeastaan siskosten elämät kietoutuvat yhteen. Sota on edelleen taustalla, mutta Lapin sota vaikuttaa Oilin elämään ratkaisevasti. Kolmannessa osassa pääosaan nousee Annan tytär Raija. Eletään rauhan aikaa, mutta kotona on kireä ilmapiiri, ja Raija päättää lähteä kesätöihin Rovaniemelle pakoon tukalaa tilannetta, mutta itsenäistyy myös kesän aikana hurjasti. Rovaniemellä Raijalle selviää Oilin menneisyydestä asioita, joista ei olla koskaan puhuttu.

Havaste kirjoittaa vetävästi, vaikkeivät nämä kirjat nyt mitään Finlandia-ehdokkaita ole, mutta teksti ajaa hyvin asiansa. Kaltaiseni mikrohistoriasta kiinnostunut kokee kirjat varmasti mielenkiintoisina, sillä näkökulma on yksittäisen ihmisen, toisin kuin historian kirjoissa yleensä. Havaste pohtii myös päähenkilöidensä kautta naisen asemaa ja koulutus- ja työmahdollisuuksia sekä sodan vaikutuksia sodan jälkeisiin sukupolviin, mikä on varsin ansiokasta. Sitä en osannut odottaa näiltä kirjoilta, jotka ulkonäkönsä puolesta näyttävät jotenkin viihdekirjamaisilta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s