Sade lankeaa

Muistan muutama vuosi sitten lainanneeni Ros Wynne-Jonesin teoksen Sade lankeaa, mutta koska se oli vain viikon laina ja minulla oli kiire, jouduin palauttamaan sen vain puoliksi luettuna. Sitten unohdin koko kirjan, vaikka se kiinnostikin. Nyt huomasin sen kirjastossa ihan normaalipituisena lainana ja lainasin sen uudestaan. Hyvä niin, sillä lukukokemus oli varsin vaikuttava.

Sade lankeaa kertoo lääkäriopiskelija Mariasta, joka lähtee Etelä-Sudaniin vapaaehtoistyöhön pakoon omaa menetystään. Pientä afrikkalaiskylää, jonne Maria ja hänen kanssavapaaehtoistyöntekijänsä Billy ja Sean juuttuvat, riivaa kuivuus, nälänhätä ja sisällissota. Maria todistaa valtavaa määrää kärsimystä, kuolemaa ja epätoivoa, mutta tutustuu myös paikallisiin, jotka jaksavat kaikesta huolimatta toivoa parempaa. Hänen identiteettinsä lääkrinä kokee kolauksia, sillä hän pystyy auttamaan kyläläisiä vain rajallisesti, sillä lääkkeistä, ruuasta ja sidetarpeista on pulaa. Kuolema tulee tutuksi Marialle, joka kokee olevansa valelääkäri, kun ei pysty auttamaan kaikkia nääntyneitä potilaita.

IMG_3897

Samalla seurataan Marian elämää kymmenen vuotta Etelä-Sudanissa työskentelyn jälkeen. Tätä Mariaa vaivaa syyllisyys henkiinjäämisestä, epämääräinen paha olo sekä uudestaan puhjennut malaria. Hän työskentelee lääkärinä lontoolaissairaalassa, erikoisalanaan geriatria, mutta muuten hän tuntee olevansa hukassa. Käänne parempaan tapahtuu, kun tuttu menneisyydestä tulee tapaamaan Mariaa.

Sade lankeaa on taitavasti kirjoitettu romaani, joka on täynnä tunnetta. Se on ilmaisuissaan koruton, mutta kouriintuntuva. Afrikkaa Wynne-Jones kuvaa ymmärtäen, ja kirjan henkilöhahmot tulevat lukijaa lähelle pienten, mutta tarkkojen kuvien avulla. Kaikesta näkee, että Wynne-Jone on itse viettänyt aikaa Afrikassa, jonka ankarat olot, kuivuus, kuumuus ja kansoja repivät väkivaltaisuudet, kuluttavat siellä asuvia ja oleskelevia. Kirjan loppu on yllättävän toiveikas, enkä ole ihan varma, mitä mieltä sen uskottavuudesta olen, mutta toivoa ei koskaan ole liikaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s