About a Boy eli Poika

Kunnon englannin sivuaineopiskelijana tartuin heti englanninkieliseen kirjaan. No jaa, ihan niin innokas minäkään en ole, vaan kyseessä on yksi takuulemppareistani, jonka olen lukenut suomeksi monta kertaa ja nyt kahdesti englanniksi (ensimmäinen kerta oli ennen ylioppilaskirjoituksia 😀 ), eikä se vaan vieläkään menetä hohtoaan. Jokin kirjassa vaan minuun vetoaa yhä edelleen kaikkien lukukertojen jälkeen.

Nick Hornbyn Poika kertoo 12-vuotiaasta Marcusista, joka on vastikään muuttanut äitinsä kanssa Lontooseen. Marcusilla ei mene hyvin: uudessa koulussa häntä kiusataan, ja äiti on masentunut. Monen sattuman kautta Marcus tapaa Willin, 36-vuotiaan tyhjäntoimittajan, jonka päivät täyttyvät television katselusta, aikakauslehtien testien tekemisestä, kaupungilla hengailusta ja yleisestä lorvailusta. Willin ei tarvitse tehdä töitä, vaan hän elelee isänsä säveltämän joululaulun tuottamilla tuloilla.

IMG_3925

 

Kaikkien hämmästykseksi Marcusista ja Willistä tulee ystävät. He ovat toistensa vastakohtia. Marcus on ehkä maailman vanhin 12-vuotias kummallisine kampauksineen ja hippivaatteineen. Will taas on vastuuntunnoton aikuinen, joka välittää vain itsestään, oikeastaan kuin teini, ainakin enemmän teini kuin Marcus ikinä.

Willin ja Marcusin ystävyydestä tulee kirjan pääjuonne, mutta siinä tapahtuu paljon muutakin: kuolleen sorsan päivän kauheat tapahtumat, Willin elämänasenteen muuttuminen, retki Roystoniin ja onpa myös Nirvanan solistin Kurt Cobainin itsemurhalla oma iso osansa kirjassa. Hornby onnistuu kuitenkin punomaan nämä toisiinsa liittymättömiltä vaikuttavat tapahtumat yhteen, niin että tarinasta muodostuu ehjä kokonaisuus, joka liikuttaa ja naurattaa. Erityisesti Willin ja Marcusin keskustelut ja kohtaamiset antavat paljon aihetta lempeään huumoriin. Hornbyn tyyli on humoristinen, mutta asia on painavaa. Osa henkilöistä kokee hyvin surullisia ja traagisia asioita, mutta mikään nyyhkykirja tämä ei ole, vaan suunta on eteenpäin.

Minusta tuntuu taas, että sanat pakenevat minua, kun yritän selittää, miksi Poika on niin hyvä kirja ja miksi se on minulle niin tärkeä. Tyydyn siis loppuun toteamaan, että Poika vaan toimii. Se on enemmän kuin osiensa summa: huumori, epätavalliset henkilöt ja tarina yhdistyvät Hornbyn käsissä hienoksi kirjaksi, joka kannattaa ehdottomasti lukea.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s