Tämä siunattu koti

Jhumpa Lahirin novellikokoelma Tämä siunattu koti oli luettavien listallani jonkin aikaa, ennen kuin satuin sen kirjastosta bongaamaan. Taisin saada lukuvinkin jonkin blogin kommenttiosion kautta. Tämä siunattu koti on mielestäni poikkeuksellisen hyvä novellikokoelma: novellit eivät ole liian vaikeaselkoisia tai symbolisia, mutta niissä on kuitenkin sen verran pureskelemista, ettei lukeminen käy tylsäksi.

IMG_3934

Kaikki novellit liittyvät jotenkin Intiaan. On esimerkiksi intialaisia siirtolaisia Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa, intialainen matkaopas-autonkuljettaja ja portaiden lakaisija Kalkutasta. Novellien henkilöt ovat kaikki jollakin tavalla sivussa, he eivät ole ilmiselviä sankareita, vaan ihan tavallisia, vaatimattomia ihmisiä. Novellit ovat arkisia, mutta Lahiri onnistuu vangitsemaan arjesta sellaisia pieniä jokapäiväisiä värähtelyjä ja jännitteitä, jotka kasvavat jotenkin merkityksellisiksi.

Minun ehdoton lempinovellini kokoelmasta on Väliaikainen järjestely, joka vangitsee lukijan pienillä merkityksellisillä yksityiskohdilla. Lahiri onnistuu lyhyessä novellissa kuvaamaan päähenkilöt Shoban ja Shukumarin niin hyvin, että heidän toivoo onnistuvan saamaan liittonsa pelastettua. Loppu on kaikesta huolimatta jokseenkin surullinen, mutta Lahiri kuvaa tapahtumia niin intensiivisesti ja taidolla, etten usko, että tapahtumat olisivat voineet mennä toisin. Toiseksi lempparikseni nousi novelli nimeltä Kun Pirzada kävi meillä syömässä. Se kuvaa hienosti ikävää. Novellissa pieni Lilia tajuaa, kuinka raastavaa on, että ei ehkä näe jotakuta ihmistä enää koskaan.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s