Linnunaivot

Johanna Sinisalon Linnunaivot tempaa mukaansa heti ensi sivuilta lähtien. Kirjan päähenkilöt Jyrki ja Heidi ovat vaeltamassa Tasmaniassa Australiassa. He eivät tunne toisiaan vielä kovin hyvin, mutta lähtevät silti vaeltamaan koskemattomaan erämaahan yhdessä muka kaikkeen varautuneina. Vaikka en ole yhtään erähenkinen, Johanna Sinisalo onnistui koukuttamaan minut romaaniinsa heti, ja minua rupesi kiinnostamaan, keitä nämä henkilöt oikein ovat, millaiset taustat heillä on ja mitä he tekevät Australiassa. Tämän enempää en paljasta kirjan juonesta, koska minusta tämä kirja menee pilalle, jos tapahtumat tietää tai edes aavistaa etukäteen.

Johanna Sinisalo on hyvin taitava yhdistelemään eri tekstilajeja. Linnunaivot on pääosin Heidin ja Jyrkin matkapäiväkirjamuodossa kirjoitettu, mutta mukana on myös tietotekstipätkiä. Lisäksi jokainen kirjan osa alkaa sitaatilla, joista suurin osa on Joseph Conradin romaanista Pimeyden sydän. Kaikki nämä tekstilajit toimivat mainiosti yhteen hyödyttäen romaania kokonaisuutena.

IMG_3956

Linnunaivot on pysäyttävä romaani monella tapaa. Ensinnäkin se on hieno kokonaisuus, jonka kieli on hyvää ja juoni kulkee jouhevasti. Toiseksi se pistää ajattelemaan luonnon manipulointia, sen seurauksia ja vallan halua. Romaani herättelee myös pohtimaan, miksi meillä on niin kova kaipuu kohti puhdasta ja alkuperäistä, mutta sellaiseen paikkaan päästyämme kuitenkin haluamme jättää jäljen maisemaan. Linnunaivot saa ihmisen tuntemaan itsensä hyvin pieneksi luonnonvoimien rinnalla, mikä onkin ihan oikein, sillä juuri niin pikkuruisia olemmekin näiden mahtavien voimien rinnalla, vaikka välillä uskottelisimmekin itsellemme toisin.

Linnunaivot on romaani, joka koukuttaa lukemaan. Minä valvoin useampana iltana aivan liian myöhään, kun en vain saanut laskettua teosta käsistäni. Lisäksi romaani jättää loppuratkaisunsa takia ja muutenkin lukijan pohtimaan teoksen teemoja pitkäksi aikaa. Suosittelen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s