Opettajainhuone

Minua kiinnostaa koulumaailmaan sijoittuvat romaanit, mikä on varmaan aika luonnollista tulevaa uraani ajatellen. Annika Luther kuvaa Opettajainhuoneessa kouluarkea kaikkine ristiriitaisine vaatimuksineen. Myös opettajakunnan eri arkkityypit tulevat tutuiksi, mutta osan elämää raotetaan yllättävän paljonkin.

Opettaja ei tässä kirjassa ole pelkkä opettaja, vaan ihminen omine huolineen, murheineen ja iloineen. Lutherin kirjassa saamme tietää enemmän Tovesta, kunnianhimoisesta kieltenopettajasta ja perheenäidistä, Magdalenasta, jo hyvin kokeneesta ja empaattisesta äidinkielenopettajasta ja Jennystä, tiedostavasta biologian- ja maantiedonopettajasta, jonka arkeen on mahdutettu myös sisaren orvoiksi jääneet lapset. Lisäksi tutustumme myös Max Morosoffiin, historianopettajaan, joka tuntuu olevan kutsumusammatissaan ja onnistuu olemaan sekä välittävä että saamaan oppilaat tottelemaan ja Fredrik ”Freddu” Svanholmiin, matematiikanopettajan viransijaiseen, joka on aiemmin työskennellyt liike-elämän palveluksessa. Tätä ydinjoukkoa täydentää koko joukko muita opettajia, kuten kärttyinen suomenopettaja Mirri, sekä koulun uusi rehtori Mikaela Mattfolk.

IMG_3989

Kirja kuvaa yhden lukuvuoden tapahtumia alkaen syksystä ja päättyen kevääseen. Lukuvuosi on hyvin tapahtumarikas niin hyvässä kuin pahassakin, eikä tragedialtakaan vältytä. Erilaisia kouluun littyviä epäkohtia kuvataan hengästyttävän monta, mukaan lukien sisäilmaongelmat, kosteusvauriot, kaiken maailman projektit, hankalat vanhemmat ja oppilaiden taustoihin liittyvät hankaluudet. Itse olen tähän mennessä kuluttanut aikaani opettajainhuoneessa vain koulunkäyntiavustajana ja opettajan sijaisena, mutta jo näiden kokemusten nojalla voin sanoa, että opettajainhuoneen meininki harvoin on yhtä tapahtumarikasta kuin Luther kirjassa. Ymmärrän toki, että vetävässä kirjassa on oltava paljon käänteitä, mutta ihan purematta en tätä tapahtumien ja romantiikan paljoutta niele. Siitä siis pientä miinusta.

Mutta yleisesti ottaen tämä kirja on hyvää lukemista ihan kaikille, erityisesti niille, jotka vaativat koululta vaikka mitä. Koska kaikki eivät voi kokeilla opettamista, tämä kirja antaa kuitenkin suhteellisen todenmukaisen kuvan opettajien työmäärästä ja arjesta. Kiire on kaikkialla, mutta koulussa se korostuu, kun koko luokan asioita hoitaa yksi ihminen kaikkien muiden tehtävien lisäksi.

Opettajainhuoneessa raapaistaan myös koulujen työilmapiiriä. Lutherin kuvaamassa Diktonius-koulussa on useampi opettaja, jotka pystyvät jo olemassaolollaan pilaamaan työilmapiiriä. Ei ole myöskään ihan yksinkertaista jakaa niitä luottamustehtäviä, joista ei saa mitään korvausta. Koulussa, kuten varmasti melkein jokaisessa työyhteisössä on omat hankaluutensa, mutta parhaimmillaan myös loistava ilmapiiri ja luotettavia työkavereita, joilta saa tukea rankkaan työhön.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s