Samoilla silmillä

Joulu sujui rauhallisissa merkeissä perheen parissa, ja blogin pitäminenkin unohtui pyhien aikana. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö olisi lukenut jouluna, päinvastoin. Jouluhan on ihan parasta aikaa ehtiä lukemaan juuri niitä kaikkia ihania kirjoja, joita ei ole vielä ehtinyt lukea ja löysinkin kirjastosta juuri ennen joulua pari sellaista kirjaa, jotka olen jo pitkään halunnut lukea.

Peter Franzenin Samoilla silmillä jatkaa Peten tarinaa, jonka alku tuli tutuksi kirjassa Tumman veden päällä. Samoilla silmillä Pete on kasvanut pikkupojasta teiniksi, joka käy nyrkkeilyharjoituksissa salaa äidiltään. Myös tytöt alkavat kiinnostaa ja alkoholiakin tulee kokeiltua. Peten pikkusisko Suvi on myös kasvanut tomeraksi esiteiniksi, jota ei noin vain höynäytetä. Kirjassa äänessä ovat Peten lisäksi Peten äiti, jonka opiskelut toisella paikkakunnalla vievät paljon aikaa ja uusi ihastus vie huomiota lapsilta sekä Peten isäpuoli, joka painiskelee alkoholismin ja syyllisyydentuntonsa kanssa.

IMG_3991

Rikkonainen perhetausta ja kiireinen äiti ovat asioita, joista helposti pääsisi liukumaan huonoille teille, mutta onneksi Peten elämässä on useita muitakin aikuisia, jotka ohjaavat ja neuvovat poikaa. Välittävät isovanhemmat huolehtivat lapsista viikolla, kun äiti on toisessa kaupungissa opiskelemassa ja nyrkkeilyseurassa on myös aikuisia, jotka välittävät.

Pidin kirjan helppolukuisuudesta, näkökulmien vaihtelusta ja siitä, että kirja osaltaan purkaa puhumattomuuden ja sanomattomuuden kulttuuria. Peten isäpuoli kun kokee niin suurta syyllisyyttä, että yrittää riistää hengen itseltään. Myös häpeän tunne on vahvasti läsnä kirjassa: Pete häpeää välillä käytöstään ja tekojaan, itseäänkin. Ja kun muistelen omia teinivuosiani, muistan päällimmäisenä sen tunteen, kun kaikki oli jotenkin noloa ja hävettävää. Onneksi se vaihe menee ohi, on aika raskasta miettiä lähes taukoamatta, mitä muut ajattelevat ja pitäisikö omia tekemisiään hävetä. Ainut piirre, joka kirjassa välillä ahdisti, oli nyrkkeilyn kuvaus ja väkivalta muutenkin. Onko niin, että miesten maailmassa väkivalta on jotenkin suuremmin läsnä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s