Ja vuoret kaikuivat

Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat oli minulla varauksessa pienen ikuisuuden, ja kun se vihdoin saapui, minua ei olisi huvittanut lukea sitä. Onneksi kuitenkin luin, sillä se on kyllä yksi parhaista viime aikoina lukemistani kirjoista. Pääsin myös lukiessani kunnon ahmimismoodiin, eikä sitä ole tapahtunut aikoihin.

Ja vuoret kaikuivat kertoo sisaruksista, Abdullahista ja Parista, jotka ovat toisilleen kaikki kaikessa. Heidän äitinsä on kuollut, isä yrittää elättää uusperheensä urakkatöillä, mutta perheen taloudellinen tilanne on katastrofaalinen. Abdullah on Parille enemmän kasvattaja kuin veli, ja hän onkin valmis tekemään sisarensa vuoksi mitä tahansa. Eräänä päivänä sisarukset matkaavat isänsä kanssa aavikon halki Kabuliin. Kumpikaan heistä ei aavista, että he eivät enää näe toisiaan.

IMG_4019

Elämän on kuitenkin jatkuttava, vaikka ero omasta sisaresta tekee kipeää. Hosseini kuvaa monesta näkökulmasta tapahtumia Afganistanissa ja vähän muuallakin 1950-luvulta lähelle nykypäivää. Tapahtumien laukaisijana on Abdullahin ja Parin erottaminen. Pidin siitä, miten tapahtumat linkittyivät toisiinsa eri henkilöiden kertomina ja kokemina. Lukijana koin riemua, kun uuden osan alkaessa en heti tiennyt, kuka tarinaa jatkaa, mutta ymmärsin pian, miten kukin henkilö tarinaan liittyy ja luin innolla, mitä uutta kyseinen henkilö tapahtumiin toisi.

Ja vuoret kaikuivat käsittelee monia eri teemoja kuten rakkautta, perhettä, maahanmuuttoa ja elämää uudessa kulttuurissa, mutta tärkeimmäksi nousee mielestäni juurien etsiminen ja se, miten menneisyyden tapahtumat ja valinnat voivat vaikuttaa niin moneen eri ihmiseen ja kohtaloon. Myös ihmisten luonne-eroja ja temperamenttia Hosseini kuvaa hyvin: toiset kestävät hirvittäviä tapahtumia paremmin kuin toiset. Ikäkin toki vaikuttaa, mitä nuorempi ihminen on, kun asiat muuttuvat, sitä paremmin hän kestää ne. Aika parantaa ja unohdus voi olla myös lahja. Vaikka menneisyys kahlitsisi vielä nykyhetkessäkin, on joskus vain päästettävä irti, annettava anteeksi, jatkettava eteenpäin ja löydettävä itsensä siinä tilanteessa, missä sattuu olemaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s