Apina pulpetissa

Ei, otsikko ei liity harjoitteluluokkani oppilaisiin, vaan kirjaan, jonka luin jo viime viikolla. En vain ehtinyt kirjoittaa siitä, kun harjoittelussa oli sen verran kiire. Nyt korjataan asia. Apina pulpetissa on Tommi Hoikkalan ja Petri Pajun eräänlainen tutkimusraportti vuodesta ysiluokalla. Nämä tutkijat viettivät siis vuoden eräässä eteläsuomalaisessa 9C-luokassa ja tekivät samoja juttuja kuin oppilaatkin eli istuivat pulpeteissa, kärvistelivät kokeissa, osallistuivat retkille, liikuntapäiviin ja muutenkin koulun arkeen. Samalla he havainnoivat oppilaiden luokkahenkeä ja yhteisöllisyyttä sekä haastattelivat oppilaita, heidän opettajiaan ja joitakin vanhempia.

IMG_4208

Kirja ei ole perinteinen tutkimusraportti, mutta ei se ole myöskään mikään romaani. Tutkijat kuvaavat havaintojensa pohjalta työrauhaa ja sen muovautumista, luokkahenkeä, ryhmäytymistä, luokan sosiaalisia suhteita ja yhteisöllisyyttä sekä kouluarjen ja muun elämän lomittumista. Leipätekstin mausteena on pätkiä haastatteluista ja tutkijoiden omista kirjatuista havainnoista eri tilanteissa. Tässä kirjassa koulun arki tulee lähelle ja nuorten ääni kuuluu.

Apina pulpetissa on kiinnostavaa luettavaa tuleville opettajille, jo opettajina työskenteleville, vanhemmille ja muille, jotka päättävät kouluasioista. Kirjassa esitetyt havainnot muistuttivat kovasti omaa yläkouluaikaani, eikä ihme, sillä koulu instituutiona on hidas muuttumaan. Mielenkiintoisinta antia kirjassa ovat tutkijoiden mielipiteet siitä, miten yläkoulua tulisi muuttaa. He muun muassa torppaavat jaksosysteemin kokonaan ja väläyttävät ideaa yläkoulun luokanopettajasta aineenopettajien sijaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s