Huono äiti – tunnustuksia

Sari Helinin Huono äiti on kokoelma Helinin tekstejä hänen blogistaan Huono äiti. Huono äiti on Sari Helinin sivupersoona, joka kavahtaa vauvapalstojen syyllistävää oman kehun ilmapiiriä ja yrittää uskaltaa olla julkisesti huono äiti. Ajatus on mielestäni vapauttava: yksi on julkisesti huono, joten niin voivat sitten muutkin olla rauhassa.

Ajatus huonosta äidistä, joka paljastaa lastenkasvatustapansa, ruuanlaiton salat (einekset) ja muut pienet arkea helpottavat niksit, on hykerryttävä. Eiväthän kaikki äidit voi mitenkään olla niin täydellisiä kuin media antaa ymmärtää. Totuus on kuitenkin toinen, sillä ainakin minulle tuli olo, että Helin tai hänen sivupersoonansa yrittää sormet ruvella olla huono äiti. Se ei jotenkin mahdu ajatusmaailmaani, että tavoittelisi huonoutta. Toki se tietysti vapauttaa monista turhista syyllisyydentunnoista, jos ei hae täydellisyyttä, mutta kai nyt on jotain täydellisen ja huonon välilläkin. Eikö se riittäisi? Ja oikeasti huono äitihän ei välitä lapsistaan, vaan kaltoinkohtelee heitä, eikä Helin missään nimessä sellaiseen pyri.

IMG_4269

Lyhyet tekstit ovat hauskoja, mutta rivien välistä on luettavissa paljon muutakin kuten alakuloa, tyytymättömyyttä, pettymystä ja turhautumista. Minä lapsettomana sain myös valitettavasti sellaisen kuvan, että äitinä olo on jatkuvaa ilotonta ja väsyttävää työtä, joka ei lopu ikinä. En jaksa uskoa, että tämä pitää paikkansa, vaikken haluakaan vähätellä äitiyden raskautta. En myöskään pitänyt ajatuksesta, että nainen on yhtä kuin äiti. Aiankin yhdessä testissä kävi hyvin selväksi, että nainen on yhtä kuin äiti, joka hoitaa kaikki juoksevat asiat ja mies ottaa rennosti. Kärjistystä tämä varmaan on, mutta yhtä kaikki minua jäi häiritsemään.

En voi sanoa suosittelevani Helinin kirjaa varauksetta, mutta kyllä sillä on myös hetkensä. Koska en itse tiedä perheiden arjesta kovinkaan paljoa, oli hauskaa lukea muun muassa lasten synttärijuhlista, lasten unikavereista ja päiväkodin valinnasta, joista kaikista oli kirjoitettu pilke silmäkulmassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s