Huomenkellotyttö

Sarianna Vaaran Huomenkellotyttö on kertomus äidistä ja tyttärestä, Annasta ja Elenasta, sekä perheenjäsenen kaltaisesta sairaudesta, skitsofreniasta. Huomenkellotyttö perustuu kirjan takakannen mukaan Vaaran omiin kokemuksiin, mikä kyllä näkyy todentuntuisina kielikuvina ja taiten kuvattuina tunteina.

Vaara kuvaa tapahtumia lapsen eli Annan näkökulmasta. Hänen kokemuksiensa ja äänensä kautta lukijalle maalataan kuvaa siitä, mitä kaikkea eläminen skitsofreenikon kanssa on. Se on jäytävää pelkoa kotiin tullessa, venymistä ja selviytymistä silloin kun on pakko, mutta myös yhteisiä sanaleikkejä, naurua ja iloa, kun äidin sairaus on paremmin hallinnassa.

IMG_4360

Anna kasvaa kirjan edetessä, mikä tuo kerrontaan enemmän rosoa. Kun koululais-Anna haluaa ymmärtää äitiä ja rakastaa häntä ehdoitta, aikuistuva Anna huomaa, että äiti voi myös paeta sairautensa taakse ja käyttää tytärtään hyväkseen saadakseen lääkkeitä. Kipeän karvaasti Anna saa myös tuta, että hänen on irrottava kuuliaisen tyttären roolista, mikäli mielii itse rakentaa oman elämän. Aina ei voi olla passissa odottamassa, milloin äiti tytärtään tarvitsee, sillä tyttärelläkin on oiekus omaan elämään.

Vaara kuvaa kirjassaan myös ympäristön suhtautumista äidin sairauteen. Pääpaino on suvaitsevaisuudessa, myötäelämisessä ja avunannossa, mutta myös ennakkoluulot ja pelot tulevat esiin esimerkiksi siinä kohdassa, kun Anna kuuntelee oven takana, mitä hoitajat perheen tilanteesta puhuvat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s