Vaimotesti

Graeme Simsionin Vaimotestiä suositeltiin useammassakin naistenlehdessä, ja minäpä otin vinkistä vaarin ja varasin sen. Vasta nyt sain sen luettua, koska varausjono oli aika pitkä. Vaimotesti oli oikein miellyttävä lukukokemus, vaikkakaan ei täysin yllätyksetön.

Kirjan päähenkilö on Don, urallaan menestynyt, mutta ihmissuhteissaan haparoiva genetiikan professori, joka päättää etsiä vaimon tieteellisten menetelmien avulla. Hän laatii lomakkeen, jossa kysytään kaikkea maan ja taivaan väliltä kuten alkohonlinkäytöstä, laskutaidosta ja jäätelömieltymyksistä. Kyselyn on määrä karsia pois kaikki epäsopivat hakijat ja ideaalitapauksessa jäljelle jäisi täydellinen kumppani. Donin lomake ei kuitenkaan oikein toimi, eikä edes lomakkeen valossa täydellinen hakija pysty päihittämään Rosieta, johon Don sattumalta tutustuu.

IMG_4463

Vaimotesti on nopealukuinen, sujuvasti kirjoitettu ja tyyliltään mainio. On hauska päästä seuraamaan Donin ajatuksenjuoksua, toimintaa ja ihmetyksenaiheita. Erityisen hupaisia olivat hänen objektiiviset analyysinsä eri tilanteista. Don on oikea tiedemiehen prototyyppi: analyyttinen, tarkka ja hyvin fiksu, mutta sosiaalisissa tilanteissa melko avuton. Hänen tempauksilleen pääsee nauramaan monta kertaa, mutta aina tilanteet eivät ole pelkästään hauskoja, vaan lukijana minä ainakin tunsin väliä surua ja empatiaa Donia kohtaan.  Kirja herätti myös kysymään, miten suhtaudumme poikkeuksellisesti käyttäytyviin ihmisiin. Aina vastaanotto kömpelöön kanssakäymiseen ei tosiaankaan ole kovin rohkaiseva.

Loppua kohden tarinan tahti kiihtyy ja tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin hurjaa vauhtia, mutta paketti pysyy kuitenkin kasassa. Loppuratkaisu ei ole kauhen yllätyksellinen, mutta mielestäni se sopii tähän kirjaan juuri passelisti. Donille toivoikin hyvää.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s