Kaima

Jhumpa Lahirin Kaima kertoo Bostonissa asuvasta Gangulin bengalilaisperheestä ja sen jäsenten kotiutumisesta Yhdysvaltoihin. Tarina alkaa siitä, kun perheen poika Gogol syntyy. Eletään vuotta 1968. Perheen isä Ashoke, josta tulee maineikkaan MIT:n opettaja, tuntuu sopeutuvan amerikkalaiseen yhteiskuntaan paremmin kuin äiti Ashima, jota vaivaa vierauden tunne. Tarina seuraa perheen kotiutumista, mutta sitäkin enemmän taustaansa kipuilevan Gogolin aikuistumista.

Lahirin tutut teemat siirtolaisuus, kulttuurien törmäys ja sukupolvien välinen kuilu ovat Kaimankin pääteemoja. Siitä kuitenkin välittyy myös perheen sisäinen rakkaus, joka tulee näkyväksi vasta suurten, traagistenkin tapahtumien seurauksena, vaikkei se ehkä arjessa niin tulekaan esille.

IMG_4471

Lahiri kuvaa taitavasti sitä, miten perhe elää kahden maailman välissä: on bengalilaiset tavat, ruoat, bengalilaistaustaiset tuttavat samassa tilanteessa uudessa maassa, mutta on elettävä yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa, jossa ei ymmärretä myöhäistä nimenantotapaa, järjestettyä avioliittoa tai muita Ganguleille tuttuja tapoja. Matkat kotimaahan eivät oikeastaan lievitä ikävää, vaan vahvistavat tunnetta, ettei koti ole enää kokonaan Intiassakaan. Puhelimen pirinääkin oppii pelkäämään, kun kalliita puheluita soitetaan vain silloin, kun on tapahtunut jotakin kamalaa.

Kaima imaisi minut lähes välittömästi mukaansa. Gangulin perheen tarina koskettaa, ja vaikka henkilöt eivät tule ihan kamalan läheisiksi, se ei haittaa, koska jotenkin Lahiri onnistuu kertomaan tarinan niin, että heihin kiintyy ja heille tahtoo hyvää, mutta ennen kaikkea tahtoo tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kirjassa on sopivasti käänteitä ja yllätyksiä, mutta tunnelma on silti levolline ja kieli on kaunista ja mietittyä. Minua miellytti myös tarina Gogolin nimestä, sen historiasta ja kaikkien sattumusten myötä siihen päätymisestä. Pitäisi varmaan lukea Päällystakki joskus.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s