Orange is the new black – Vuosi vankilassa

Piper Kermanin kirjan pohjalta on tehty Netflixin suosittu samanniminen sarja. Orange is the new black kertoo Kermanin ajasta vankilassa. Kerman on uranainen, elää parisuhteessa ja hänellä on paljon ystäviä. Hän joutuu vankilaan nuoruuden virheensä takia. Nuorena Kerman salakuljetti huumerahoja, ja joutuu siitä vastuuseen 10 vuotta myöhemmin.

Piper on vankilassa outo lintu. Hänellä on avomies, joka tukee häntä. Vaikka hänen perheensä ja ystävänsä järkyttyvät vankilatuomiosta, myös he pysyvät hänen tukenaan. Vankilassa Piper kohtaa naisia kaikista sosiaalisista luokista. Hänen on opeteltava lisäksi vankilan kirjoittamattomat säännöt, alistuttava vartijoiden mielivaltaisiin ruumiintarkastuksiin ja jotenkin selvittävä vankilan arjessa. Kirjassa pohditaan myös Yhdysvaltojen vankilajärjestelmän järkevyyttä, vankien kohtelua ja sopeuttamista vapauteen. Myös isompia teemoja kuten rasismia ja ennakkoluuloja sivutaan.

IMG_4572

Kermanin kirja ei ole mikään kaunokirjallinen ihmeellisyys, mutta se on niin vetävästi kirjoitettu, että sitä oli vaikea laskea käsistään. Kirja päästää lukijan kurkistamaan maailmaan, jonne lainkuuliainen kansalainen ei ikimaailmassa pääse näkemään. Kirjan parasta antia ovat vankilaolojen kuvailun lisäksi Piperin vankitoverien tarinat. Minusta oli myös hienoa, että Kerman kertoo kohtaamistaan naisista niin arvostavasti. Hän kuvailee myös sitä, miten eri ihmiset vankilassa auttoivat häntä kestämään tuomionsa ja opettivat hänelle monia asioita.

Olen katsellut myös Netflixin sarjan molemmat kaudet, ja kirjasta oli hauska yrittää bongailla sarjan henkilöitä ja hiedän tarinoitaan. Sarjaa varten tapahtumia on dramatisoitu ja muutettu, joitakin merkittävästikin. Kirja kertoo tapahtumista totuudenmukaisesti. Itse pidin sekä kirjasta että sarjasta ja suosittelen lämpimästi molempia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s