Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ei ole mikään turha ukko, vaan rehti suomalainen mies, joka ei valita turhista. Mielipiteitä hänellä kyllä riittää, eikä hän arkaile tuoda niitä julki. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on neljäs Mielensäpahoittajasta kertova kirja, ja vaikuttaa siltä, että sarja jää nyt tähän. Suosion huipulla onkin hyvä lopettaa.

Tässä osassa Mielensäpahoittaja valmistelee omia hautajaisiaan, ja yrittää muutenkin saada elämänsä järjestykseen sitä varten, että hänestä aika jättää, sillä kukapa muukaan sen tekisi paremmin kuin hän itse. Tämän prosessin aikana Mielensäpahoittaja muistelee myös menneitä, ja lukija saa tietää melko paljon hänen aikaisemmista vaiheistaan. Yksi koskettavimmista ilmi tulleista asioista on emännän kirjoittamat kirjeet omalle jörrikälleen.

IMG_4623

Vanhoista ihmisistä saa helposti sen kuvan, että he ovat jääneet ihannoimaan entisiä aikoja, mutta Mielensäpahoittaja on vahvasti kiinni myös nykyelossa. Hän ei välitä siitä kaikilta osin, mutta hän kyllä ymmärtää siitä paljon. Lisäksi hänellä on perspektiiviä pohtia, mitkä asiat ovat muuttuneet paremmiksi ja mitkä ehkä huonontuneet. Mielensäpahoittajan suusta tulee kritiikkiä niin sähköistynytttä yhteiskuntaa kuin miesten tunteiden osoittamista kohtaan.

Mielensäpahoittaja on vanha jäärä, mutta hän on elänyt jo niin kauan, että tajuaa, että olisi itsekin voinut tehdä jotakin toisin. Hän katuu sitä, ettei huomioinut vaimoaan paremmin. Hänen ajattelunsa muuttuu kirjan edetessä, kun hän törmää sivistyneeseen lättähattuun ja vierailee naapurinsa Kolehmaisen ja tämän thaimaalaisen vaimon ja pojan luona.

Kaipa minussakin on vähän Mielensäpahoittajaa, sillä lukukokemus oli mainio. Mielensäpahoittajassa on muitakin tasoja, vaikka päällimmäisenä kuuleekin vain marmattavan suomalaisukon jorinoita siitä, kuinka ennen kaikki oli paremmin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s