Neljäntienristeys

Hupsista, olen ollut kokonaisen kuukauden päivittämättä blogia. Ensin oli tentti- ja muita lukukauden lopun kiireitä, sitten tuli joulu ja tapaninpäivänä karkasin lomalle Australiaan pariksi viikoksi. Lomalle raahasin tapani mukaan lukemista, mutta tällä matkalla ei tullut luettua läheskään niin paljon kuin yleensä. Mukaan kuitenkin pakkasin Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksen, paljon kehutun teoksen, jota olin jonottanut kirjaston varausjonossa pienen ikuisuuden. Tapanani on pakata lomalle mukaan sellaisia kirjoja, joiden arvelen olevan oikeita herkkupaloja. Vaistoni ei pettänyt Neljäntienristeyksen kanssa.

Neljäntienristeys on kaikki kehunsa ansainnut. Se kertoo erään suvun tarinan, neljän eri henkilön näkökulmista. Eri henkilöiden äänet ja persoonat tuntuvat uskottavilta, heidän tunteensa ja toimintansa perustelluilta. Kinnunen paljastaa tarpeeksi, että lukijan mielenkiinto säilyy, muttei kuitenkaan liikaa, jotta jännitettä riittää kirjan loppuun saakka.

IMG_4881

 

Ajassa liikutaan vuodesta 1895 vuoteen 1996 lyhyin katkelmin. Tämä ei kuitenkaan tee tapahtumien seuraamisesta vaikeaa, vaan rakenne toimii mainiosti ja lukija oikeasti pystyy täyttämään aukkokohtia. Ja vaikka kaikkia aukkoja ei pystykään täyttämään, myöhemmät katkelmat tarjoavat lisävalaistusta tapahtumiin ja samalla jännite säilyy.

Hyvä kirja pitää otteessaan, henkilöt ovat todentuntuisia ja rakenne toimii. Neljäntienristeyksessä nämä kaikki elementit ovat kohdallaan. Kun sain lentokoneessa kirjan loppuun, tuntui vähän tyhjältä, enkä heti halunnut aloittaa uutta kirjaa. Kirjaa lukiessa tuntui siltä, että haluaa heti ahmia koko tarinan, mutta samanaikaisesti ei halunnut kirjan loppuvan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s