Viimeiset polttarit

En ollut koskaan aiemmin oikeastaan edes kuullut Roope Lipastista, mutta satuin kirjamessuilla kulkemaan juuri sen lavan ohi, jossa Lipasti kertoi uudesta kirjastaan Viimeiset polttarit. Kirjailija vaikutti niin lupsakalta ja hauskalta, että pysähdyin kuuntelemaan ja siihen jäin koko haastattelun loppuun. Lipasti kertoi kirjasta ja omasta elämästään vapautuneesti. Mielenkiintoani lisäsi vielä kotoisa varsinaissuomalainen murre, joka tuo aina mieleeni lapsuuden ja saa iloiselle mielelle. Kun sitten kirjastossa näin Viimeiset polttarit, olihan se pakko lainata ja lukea.

Viimeiset polttarit kertoo miesporukasta, joka on jo kymmenen vuoden ajan viettänyt Tarmon polttareita kerran kesässä. Tämän vuoden polttarit ovat kuitenkin nyt viimeiset syystä, joka paljastuu kirjan tapahtumien aikana. Pidin kovasti Lipastin kerronnasta, joka etenee jouhevasti ja kikkailematta. Lipasti on taitava kuvaamaan pieniä suuria asioita todella osuvasti. Ei ollut kerta tai edes kaksi, kun pysähdyin jonkin virkkeen äärelle, kun se oli niin osuva. Tästä esimerkkinä muun muassa: ”Liikenne on ihan niin kuin elämä: jos ajaa aina vain etuajo-oikeutettua tietä, ei tarvitse tietää säännöistä. Ongelmat tulevat vasta, kun pitää kääntyä tai tie loppuu.”

20161210_085014

Viimeiset polttarit on teos, joka ensivilkaisulla vaikuttaa kevyeltä ja viihdyttävältä. Sitäkin se on, kun miehet keksivät hölmöjä tempauksia kuten ampiaispesän tuhoamisen liekinheittimellä ja käyvät varastamassa naapurilta perunoita. Pelkkää koohotusta se ei kuitenkaan ole, vaan Viimeiset polttarit käsittelee myös aika isoja kysymyksiä ja teemoja elämästä kuten syyllisyydestä, kateudesta ja elämän arvaamattomuudesta. Pidin kovasti Viimeisistä polttareista erityisesti tasapainoisen rakenteen vuoksi: välillä kevyempää ja höpsöä, välillä painavampaa ja raskaampaa kaikki höystettynä huumorilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s